Prva epizoda ove legendarne serije bila je prikazana septembra 1981-e godine. Iako je prošlo mnogo vremena od prvog emitovanja, ona i dalje ne gubi na aktuelnosti, broju fanova, ali i broju repriza širom svijeta. U našoj zemlji ali i ostatku nekadašnje Jugoslavije se smatra za najrepriziraniju stranu seriju.

mucke5

Naslov serije je zasnovan na staroj engleskoj poslovici “Samo budale i konji rade za zaradu” kojom se aludira na napor Del Boya i Rodnija da izbjegavaju redovni posao i plaćanje poreza. Naslovnu pjesmu napisao je i otpjevao John Sullivan, scenarista “Mućki”. U anketi BBC-ja, ovaj sitcom je proglašen za najbolji svih vremena. Ipak, neke stvari i dalje nisu poznate široj publici.

David Jason (Del Boy) je želio da napusti seriju 1986. godine, tako da je planirano da epizoda “Who Wants to be a Millionaire” bude posljednja i da Del Boy ode u Australiju sa Jumbo Millsom. Sullivan je pisao scenario za novu seriju “Hot Rod” u kojoj bi Rodni bio glavni lik. Ipak, Jason se predomislio, pa je tako i u epizodi promijenjen scenario – Del nije prihvatio poziv da ode na drugi kontinent.

mucke4

Triggerovo pravo ime u seriji je Colin Ball. Derek jednom prilikom objašnjava da je nadimak dobio jer liči na konja. Trigger, ne Del Boy.

Scene Peckhama su snimane u Bristolu jer producenti nisu mogli da garantuju bezbjednost ekipi serije ukoliko bi se ona zaista snimala u Peckhamu. Prvih šest epizoda su iz istog razloga snimane u Zapadnom Londonu.

mucke21

Kenneth MacDonald (Mike iz “Ragine glave”) preminuo je istog dana kog je najavljeno da će se snimiti još tri epizode.

Cassandra je u seriji prikazana kao djevojka koja je pet godina mlađa od Rodnija. Ipak, u realnom svijetu, glumica Gwyneth Strong je dvije godine starija od Nicholasa Lyndhursta koji je igrao Rodnija.

mucke16

Inače, za ulogu Cassandre je konkurisala i kasnije veoma popularna Elizabeth Hurley, ali je odbijena.

Del Boy, Rodni i Trigger su jedina tri lika koja su se pojavila i u prvoj i u poslednjoj epizodi, a samo su Rodni i Del bili u svakoj.

Stric Albert u jednoj epizodi govori kako je boksovao u mornarici. Interesantno, glumac Buster Merryfield koji je tumačio ovu ulogu je zaista bio bokser, a glumom je počeo da se bavi tek po odlasku u penziju.

mucke7

Triger je u seriji Rodnija zvao Dave. David Jason se kolegi Nicholasu Lyndhurstu uvijek obraćao sa “Nik”.

U scenariju nije bilo planirano da Trigger Rodnija naziva Dave. Međutim, glumac Roger Lloyd-Pack je kolegama na setovima stalno miješao imena. Tako je Nicholasa Lyndhursta nazivao Dave po Davidu Jasonu koji je igrao Dela. Sullivan je ovo iz zafrkancije riješio da upotrebi u jednoj epizodi, ali je ispalo smješnije nego što se nadao, te je odlučio da nadimak Dave ostane zauvijek dio “Mućki”.

mucke8

David Jason i dalje u svom ormaru čuva pulovere koje je nosio kao Del Boy i ne planira da ih ikada da na nekakvu aukciju.

U kultnoj sceni gdje Del Boy pada kroz šank, Trigger nije ni trebalo da se pojavi. Naime, glumac Roger Lloyd-Pack je tokom snimanja epizode “Yuppy love” bio u blizini seta, pa je rješio da svrati i pita Sullivana da li mu je potreban. Tada je scenarista došao na ideju da napravi Triggerovu reakciju na pad što je i te kako doprinijelo popularnosti ove scene.

Serija je kritikovana od strane nekih feminističkih udruženja kao rasistička jer je Peckham opisivan kao kraj u kome gotovo da nema crnaca iako su oni zapravo većinsko stanovništvo u tom dijelu Londona.

mucke9

Tokom dvadeset i dvije godine snimanja korišćeno je četrnaest različitih vozila Relian Regal, čuvenog trotočkaša koji vozi Del Boy.

David Jason nikada nije želio da prihvati da su “Mućke” sitcom. U svojim intervjuima ih opisuje kao tragikomediju.

Del Boy je samo jednom pravilno upotrijebio francuski jezik u cijeloj seriji. To se dogodilo kada je sreo Denzila i rekao mu “Bonjour!” Interesantno, radnja te epizode se odigrava upravo u Francuskoj.

U sceni kada Albert razlupa svoj brod na dokovima, klinac koji mu se smeje je sin glumca Patricka Murraya koji je igrao Mickey Pearcea.

Robbie Williams se pojavio u “Mućkama”! Naime, u epizodi “Mother Nature’s Son” dok Boycie za šankom priča o “Pekamskoj izvorskoj vodi”, u blizini sjedi Robbie, tada pjevač benda “Take That”. U istom trenutku se u pubu čuje upravo pjesma te grupe.

Umjesto u “Zlatnoj groznici”, Del je prvobitno trebalo da se pojavi u kvizu “Želite li da postanete milioner”, ali do dogovora dvije produkcije nije došlo.

mucke6

Najduže snimana scena je bila ona na dekinom grobu. Naime, Jason i Lyndhurst su često plačom prekidali snimanje jer su sjećanje na glumca Lennarda Pearcea koji je tumačio njihovog deku doživljavali veoma emotivno. Suze u toj sceni su prave.

mucke18

Nakon “Mućki” su snimljene i dvije spinoff serije – “Zelena trava doma mog” iz 2005-e koja prati Boyciea i Marlene kroz 32 epizode, a prilikom njihove selidbe iz Peckhama, kao i “Rock & Chips”. Ova serija je prikazivala život u Peckhamu šezdesetih, od trenutka rođenja Rodni Trottera. Gledaoci su imali priliku da vide kako izgleda Joan, Delova mama, ali i svi ostali likovi koji su se, manje ili više, pominjali u samim “Mućkama”. Nakon samo tri epizode, snimanje je prekinuto zbog smrti Johna Sullivana. Nicholas Lyndhurst, koji je u ovoj seriji igrao Fredija Žabca, izjavio je da prekid ovog snimanja smatra za najtužniji momenat u svojoj karijeri.