Australija je kolonizirana kao egzil za najgore britanske kriminalce koje je kruna željela što dalje od svojih granica, no uskoro su počeli stizati i prvi naseljenici u potrazi za boljim životom. Na današnji dan 1788. godine prvi brod s novim stanovnicima najmanjeg kontinenta stigao je u luku Sidney.

Brzina kojom su se razvijale SAD nije bila jednakomjerno raspoređena po svim segmentima života. No, pokazalo se da su stvaratelji nove nacije bili svjesni potrebe za znanjem, jer je jedna od najznačajnijih svjetskih knjžnica, Library of Congress, ustanovljena na današnji dan 1802. godine.

Nakon drugog svjetskog rata raspala su se kolonijalna carstva i mnoge zemlje Afrike i Azije dobile su napokon svoju samostalnost. Tako je i Indija ostvarila tu mogućnost dvije godine nakon kraja rata, no tek na današnji dan 1950. godine proglašena je republikom.

Broadway i njegov šarm sinonim su za ludu zabavu i raskošne produkcije. 1988. godine mag musicala Andrew Lloyd Webber otvorio je premijeru Fantoma u operi, koji je naposlijetku postao broadwayski show s najdužim prikazivanjem, jer ga možete vidjeti i danas.

Na današnji dan 1905. godine, blizu Nikšića (Crna Gora) se rodio Sava Kovačević, Narodni heroj Jugoslavije. Kovačević je bio politički radnik i član KPJ od 1925., te sudionik NOB od njenih početaka. Poginuo je za Bitke na Sutjesci, 13. lipnja 1943., kao zapovjednik 3. udarne divizije NOVJ.

Spominjali smo ga neki dan  na današnji dan  1971. godine osuđena je grupa poznata kao “Manson Family”. Četvero glavnih osumnjičenika proglašeno je krivima za smrt sedmero ljudi, a tri mjeseca kasnije sudac je izrekao smrtnu kaznu za četvorku. Kalifornija je godinu kasnije ukinula smrtnu kaznu tako da su njihove kazne pretvorene u doživotni zatvor. Charles Manson je do sada imao 12 razgovora za pomilovanje, ali nikada nije pokazao žaljenje za počinjeno. Sljedeće saslušanje će biti 2027. godine kad on navrši 92 godine života. Ostali članovi bande: Susan “Sadie” Denise Atkins je umrla u zatvoru. Bobby Beausoleil služi doživotnu kaznu. Bruce Davis služi doživotnu kaznu, a preporuku za njegovo puštanje 2016. godine odbio je guverner Kalifornije. Lynette “Squeaky” Fromme je puštena uvjetno nakon odslužene 34 godine. Steven “Clem” Grogan je pušten 1986. jer je surađivao s policijom i otkrio nove detalje slučaja. Patricia “Katie” Krenwinkel služi doživotnu kaznu. Leslie Van Houten služi doživotnu kaznu, a preporuku za njeno puštanje 2016. godine odbio je guverner Kalifornije. Charles D. “Tex” Watson služi doživotnu kaznu.

Fotografija Hrvatski povijesni portal.

Baršunasta revolucija ušla je u povijest kao najuljuđeniji način svrgavanja starih vlastodržaca. Nakon što su se mirno riješili komunističkog jarma, civilizirano su se razišli Česi i Slovaci, da bi na današnji dan 1993. godine Vaclav Havel postao predsjednik Češke.

Rođendani slavnih osoba uključuju slavnog generala Douglasa MacArthura, rumunjskog komunističkog čelnika Nicolae Ceausescua, francuskog redatelja Rogera Vadima i komičarku Ellen DeGenere