Boeing 747 u srijedu će odraditi svoj zadnji let u SAD-u. U Europi će ga još držati, ali pitanje je vremena kad će se ‘kraljica neba’ zauvijek umiroviti

Gotovo 50 godina nakon svog prvog leta, zrakoplov koji je dao svijetu krila oprašta se od američkih putnika, rekao je Michel Lombardi, stručnjak za povijest Boeinga.

Boeing 747 prvi let je odradio 1970. godine i vrlo brzo je postao miljenik putnika. Prozvan ‘jumbo jet’ i ‘kraljica neba’, ponajviše zbog svoje veličine, ovaj zrakoplov je bio najveći putnički zrakoplov i tu titulu je držao dugih 35 godina. No, isto tako, Boeing je učinio svijet dostupnijim. Po prvi puta se s jednog na drugi kraj svijeta moglo doći unutar 24 sata.

foto: 24sata.hr

Boeingu nije zaprijetio niti puno brži Concorde. Mogao je nositi tek stotinjak putnika dok je Boeing nosio šest puta više. Kolika je ljubav putnika prema 747, pokazuju i posljednji letovi tog zrakoplova u SAD-u. Boeing je u utorak odradio pretposljednji let iz Seula za Detroit, a karte su tjednima prije leta bile rasprodane. Situacija je ista i za posljednji let u srijedu.

Europske aviokompanije će zadržati Boeing 747, ali pitanje koliko dugo zbog skupog održavanja i Airbusa A380 koji ima puno manju potrošnju, a trenutno je najveći zrakoplov na svijetu.

Autor: Ivan Pavić

Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/tech/div-odlazi-u-povijest-boeing-747-krece-na-svoj-posljednji-let-553276 – 24sata.hr

Na pisti u Americi testiran najveći avion na svijetu

Raspon krila mu je 117 metara, duljina 73 metra, a težina 230 tona. Prema izračunima, može nositi 250 tona tereta.

Najveći zrakoplov na svijetu, Stratolaunch, testiran je na pisti zračne luke Mojave u Kaliforniji, a videozapis na kojem je snimljen na Twiteru je objavio šef tvrtke Stratolaunch i suosnivač Microsofta Paul Allen.

Stratolaunch je izvezen iz hangara na pistu aerodroma Mojave i uspješno je prošao prve testove, napisao je Allen.

Na videu je prikazano kako golemi dvotrupni zrakoplov sa šest motora klizi pistom postupno ubrzavajući, pri čemu nije uzletio.

Stratolaunch je dizajniran kao zračna platforma za lansiranje raketa kojima bi se slala oprema u nisku Zemljinu orbitu.

Raspon krila mu je 117 metara, duljina 73 metra, a težina 230 tona. Prema izračunima, može nositi 250 tona tereta.

Prvi testi let očekuje se 2019. godine.

VIDEO: Na pisti u Americi testiran najveći avion na svijetu